Hätälaukaise perkele!

blogifeat_hätälaukaise

Silmä mustana eikä tyyppi viitsinyt edes hätälaukaista leijaansa. On se kumma, perkele! Ei pihtailla sen hätälaukaisun käyttöä.

Kitekamuni ja kitevauvamme Linen kitekummi Jaana sai silmänsä mustaksi pari viikkoa takaperin. Leija tuli niskaan tai oikeammin naamaan vesillä eikä siinä vielä kaikki. Typy jäi leijan alle jumiin niin että leijan etureuna oli naaman edessä vedossa ja oma leija veti alatuuleen. Jaana sai hätälaukaistua oman leijansa vedottomammaksi ja turvallisemmaksi, mutta toinen leija oli ja pysyi “tehot täysillä”. Leijan Jaanan niskaan tiputtaneen kaveri kahlasi rauhallisin askelin “auttamaan” Jaanaa eli nostamaan leijan Jaanan päältä pois. Leijaa ei koskaan hätälaukaistu. MIKSI???

Puhuttelin leijan Jaanan niskaan pommittanutta tapahtuneen jälkeen rannalla. Leijan lennättäjä kertoi ettei hätälaukaissut leijaansa, koska hänen mielestään tilanne ei ollut “niin paha”. Siis mitä helvettiä! Jaana oli jumissa leijan ja narujen alla ja tilanne ei tyypin mielestä ollut niin paha! Teki mieli ottaa leijalautailun ajokortti pois tyypiltä välittömästi, mutta ainiin, eihän leijasurffauksen harrastamiseen vaadita vielä mitään taitokortteja. Tapahtuneen perusteella pitäisi.

Kun kerroin, ettei leijan hätälaukaisua kannata pihdata vaan tehdä se vaikka varuilta niin karu totuus paljastui: tyyppi ei osaa hätälaukaista leijaansa. Menin sanattomaksi. Aika paha. Siis tosi paha. Seuraavaksi ei auttanut muuta kuin ehdottaa tyypille osallistumista IKO-kurssille, mutta tyyppi oli kuulemma jo käynyt jonkun ei IKO-kurssin. Okei. Huh. Entistä laaduttomampaa kamaa.

Hätälaukaisua ei kannata pihdata. Bestin leijoissa on maailman helpoin hätälaukaisusysteemi ja uusimmat leijat jäävät hätälaukaistessa vain yhden narun varaan, jolloin kaikki teho leijasta lähtee takuuvarmasti pois.

Hätälaukaisua ei kannata pihdata. Bestin leijoissa on maailman helpoin hätälaukaisusysteemi ja uusimmat leijat jäävät hätälaukaistessa vain yhden narun varaan, jolloin kaikki teho leijasta lähtee takuuvarmasti pois.

Vaikka tapahtumaa seuraavana päivänä Jaanan mustasta silmästä irtosi naurut jos toisetkin VIIMA Kite B&B:llä vitsaillessamme erinäisiä keksittyjä tarinoita, missä typy on saanut silmäänsä väriä, oikeasti tilanne ei naurata yhtään. Jaanalle olisi voinut käydä huonommin tasan sen koko ajan, kun leijaa ei oltu hätälaukaistu.

Rakkaat kanssakiteilijät. Pidetään laji turvallisena harrastamalla leijasurffausta niin turvallisesti kuin vain mahdollista. Alla Viiman 7 vinkkiä turvalliseen harrastamiseen. Tutustu myös IKO:n muistilistaan.

VIIMAN KITEKOULUN IKO-OPETTAJIEN 7 VINKKIÄ, MITEN HARRASTAA LEIJASURFFAUSTA TURVALLISESTI

1. Opettele käyttämään leijaa ja sen hätälaukaisua
2. Opettele tekemään self rescue
3. Pidä aina vähintään 2xnarujen mitta turvaetäisyyttä muihin ulkona liikkujiin ja harrastajiin
4. Seuraa, mitä ympärilläsi ja taivaalla tapahtuu
5. Varmista aina ennen leijan ostoa, että harkitsemasi leija on helppo hätälaukaista ja että se jää mielellään vain yhden narun varaan
6. Varmista aina ennen leijan nostoa että hätälaukaisusi on toimintakunnossa
7. KÄYTÄ HÄTÄLAUKAISUA. Pelkkä kuspissahätä riittää syyksi hätälaukaista leija.

Helpoin, turvallisin ja tehokkain tapa opetella lajin alkeet on käydä alkeiskurssi lajiin sertifioidun opettajan kanssa. Viiman IKO-sertifioiduista kursseista löydät lisätietoa VIIMA Storesta.

by MarttaK

2 thoughts on “Hätälaukaise perkele!

 1. Vesku Paananen says:

  Moi! Erittäin hyvä juttu!

  Mutta 13 vuotta lajia harrastaneena ja “erilaisissa” tilanteissa olleena, niin oli pakko tarttua tähän lauseeseen kuvatekstissä, jossa mentiin “hieman markkinoinnin puolelle”:

  “Bestin leijoissa on maailman helpoin hätälaukaisusysteemi ja uusimmat leijat jäävät hätälaukaistessa vain yhden narun varaan, jolloin kaikki teho leijasta lähtee takuuvarmasti pois.”

  Pumpattavasta leijasta ei saa ikinä kaikkia tehoja pois. Tämä on fakta - takuuvarmasti. :) Vaikka leija lepattaa yhden narun varassa, niin aina kun narussa on jokin kiinni ja se vastustaa tuulta, niin narussa on myös vetoa, joka leijan karkuremmin kautta välittyy kiteilijään. Eli hätälaukaisun jälkeenkin voi olla edeleen tilanteessa, että leija nykii ja vetää enemmän kuin pitäisi.

  Tarkoituksenani ei ole saivarrella, vaan nostaa esille se, että hätälaukaisukaan ei aina riitä. Kun esim. ukkospuuskat sattuvat kohdalle, niin hätälaukaistukin leija saattaa kehittää niin paljon vetoa nykiessään, että hankalassa paikassa siitä on päästävä kokonaan eroon. Talvella jäällä liukkaalla alustalla tämä on vieläkin hankalampaa ja yleisempää.

  Jos kiteilijä joutuu päästämään koko leijan “karkuun”, niin silloin siitä voi aiheutua vaaraa ihmisille tai omaisuudelle, jotka ovat tuulen alapuolella.

  On siis hyvä tietää sekä hätälaukaisu, että tuntea miten leijasta pääsee kokonaan eroon laukaisemalla leijan karkuremmi. Nämä molemmat ovat asioita, joita pitää harjoitella ja turvavälineiden kunto on varmistettava ennen jokaista sessiota.

  Mun kaksi senttiä…

  VESKU

 2. MarttaK says:

  Kiitos Vesku kommentista! Täyttä asiaa. Leijasta tehojen pois ottaminen on tosiaan 3-vaiheinen: 1. päästä puomista irti 2. hätälaukaise / quick release 3. päästä koko leija irti laukaisemalla leash / final quick release. Kolme vaihetta opetellaan alkeiskurssilla ennen tehonsäädölisen leijan ensilennätystä ja kaksi ekaa vaihetta kerrataan käytännössä lennätyksen lomassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *